2017-03-25 13:31:00

Deveta na Lidranu

Na 26. državnoj smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva djece i mladih, učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, Lidrano, održanoj u Primoštenu od 20. do 24. ožujka 2017. godine sudjelovali su naši učenici Mihael Stipanović, 4.d i Filip Antun Duler, 3.b. Čestitamo Mihaelu i Filipu te njihovim mentoricama, profesoricama Ljiljani Miler i Ivi Malenici!

Agencija za odgoj i obrazovanje okupila je najuspješnije i najtalentiranije učenike osnovnih i srednjih škola i njihove mentore, iz svih hrvatskih županija, koji su zaokupljeni jezikom, poezijom i prozom, koji istraživački i kritički pišu novinarske radove, ozbiljno i radosno glume, ambiciozno rade školske listove i radioemisije.

Osvrt učenika

Od 22.03.-24.03. 2017. u Primoštenu okupilo se 192 učenika iz cijele Hrvatske koji su svojim prisustvom ukrasili ovogodišnju smotru LiDraNo . Osim izlaganja svojih dramskih, literarnih i novinarskih radova, kao dijela tradicije stare već 27 godina, u prisustvu zvučnih imena iz svake umjetničke discipline i ovogodišnja Smotra odisala je zabavno-didaktičnom atmosferom čiji su stvoritelji prije svega bili mentori, članovi odbora, ali i čitavo osoblje hotelskog kompleksa Zora. Maritimni mirisi,kolektivna opuštenost mještana, raznovrsna hrana, lijepo vrijeme i mirno more bili su pokrovitelji svim učenicima koji su ta tri dana proveli baveći se isključivo onim što ih zanima, tj. umjetničkim izrazom.

U ovim trenutcima treba spomenuti i postignuti uspjeh učenika IX. gimnazije i njihovih mentora koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli ugledu škole i stekli nova iskustva. Naime, Filip Antun Duler, učenik 3.b uz mentoricu profesoricu Ivu Malenicu, izveo je dramski monolog, točnije ulomak iz drugog poglavlja Kafkinog romana Proces. Isto tako, Mihael Stipanović, učenik 4.d uz mentorstvo profesorice Ljiljane Miler, izašao je na državnu smotru s novelom Slonovski pikado.

Zahvaljujući slobodnom korištenju Kongresnog centra hotela Zora, koji u svojim okvirima sadrži četiri manje dvorane (Taverna, Piano, Penkala 1, Penkala 2) namijenjene okruglim stolovima i jednu veliku kongresnu dvoranu pod imenom Kravata, svi okupljeni na ovogodišnjem LiDraNu imali su i priliku svjedočiti prizorima koje su pripremili pojedinačni i grupni scenski nastupi. Sve dramske grupe i pojedince sudionici su imali prilike pogledati tokom prva dva dana okupljanja, a posljednjeg, trećeg dana tradicionalno se organizira svečano zatvaranje na kojem se izlažu, slušaju i izvode najprikladniji radovi, koji uključuju scenske (pojedinačne i skupne), literarne (obično liriku), novinarske listove i radijske emisije. Treba svakako napomenuti kako su dramske izvedbe praktički temeljni i interakcijski najbogatiji događaj ovog okupljanja, što potvrđuje dani interes mjesnog stanovništva za završni čin ovog druženja.

Treba zaključiti kako je Primošten, gradić koji već treći put ugošćuje buduće mlade umjetnike i novinare, premda tipično predsezonski uspavan, pokazao potencijal za produživanje dugogodišnje tradicije namijenjene njegovanju ovakvih vrijednosti, koje u teškim vremenima često bivaju na udaru sa svih strana. Neporecivo je, dakle, da dok god postoje ostali Primošteni, gradići toplih soba, još toplijih ljudi, prostranih plaža s kojih se čuje vreva raspjevanih Lidranovaca i muke tišine kada je potrebno pažljivo slušati drugoga, bit će mjesta i vremena za umjetnost, bit će mjesta i vremena za LiDraNo.


IX. Gimnazija Zagreb