2017-12-22 22:48:00

Polarni san

Naša škola sudjeluje u projektu “Polarni san – Prva hrvatska ekspedicija na Južni pol”. Radi se o pothvatu koji je do sada napravilo samo 23 ljudi u cijelom svijetu. 

Evo što je gospodin Davor Rostuhar rekao o projektu:

„Na svijetu postoje tri točke koje golicaju maštu istraživača već stotinama godina – Sjeverni pol, Južni pol i Mt. Everest. Naš najuspješniji istraživač i moj veliki uzor, Stipe Božić, bio je prvi Hrvat na Mt. Everestu i na Sjevernom polu. Ekspedicija na Južni pol ostala je posljednja velika klasična ekspedicija koju još nije napravio nitko iz Hrvatske ili šire regije. Ekspedicija na Južni pol smatra se uspješnom ako se pređe put od obale Antarktike do Južnog pola, što na najlakšoj „Hercules“ ruti iznosi 1200 kilometara. Ja se taj put spremam prevaliti u 50 dana i to:
SOLO – posve sâm u najvećoj pustoši planeta;
UNSUPPORTED – bez dostave hrane i opreme – svu opremu vući ću sa sobom na 130 kg teškim saonicama;
UNASSISTED – bez upotrebe vanjske energije poput vjetra, pseće zaprege, motornih saonica…“

Edukativni kviz

Tijekom 6 tjedana trajanja projekta, naša škola na više načina sudjeluje u projektu Polarni san. Svaki tjedan između 30 i 40 učenika naše škole pročita tekst o polarnim područjima te ispuni edukativni kviz. Kviz se boduje, a rezultati se vide odmah nakon sudjelovanja. Na kraju tjedna objavljuju se svi rezultati, a školi s najviše bodova se gospodin Davor Rostuhar javlja direktno s Antarktike u učionicu (telefonom). Iako do sada nismo bili najbolja škola prema rezultatima kviza, imamo još tri prilike. Ako si učenik IX. gimnazije, imaš volje i želje naučiti nešto o polarnim krajevima, pozivamo te da posjetiš stranicu https://kek.hr/category/polarni-san-novo/virtualna-ucionica/ i pokažeš stečeno znanje rješavanjem kviza. Tko zna, možda nam baš ti pomogneš da ovaj tjedan budemo prvi! Osim edukativnih materijala, na stranici se nalazi interaktivna karta gdje se može pratiti napredak ekspedicije iz dana u dan, i svaki dan se objavljuju kratke zanimljive informacije o polarnim krajevima.

Prvi dan ljeta

Dana 21.12. na sjevernoj polutci počinje zima, a na južnoj polutci (na kojoj se nalazi i Antarktika) počinje ljeto. Dnevni temperaturni maksimum u četvrtak 21.12.2017. godine je iznosio -14˚C. Možda vam se to čini hladno za prvi dan ljeta, ali za unutrašnjost Antarktike to je prilično visoka temperatura. Jedan od ciljeva projekta je ukazati na sve veće probleme koji nastaju kao posljedica globalnog zatopljenja. Želja nam je da osvijestimo što više učenika o utjecaju klimatskih promjena i potaknemo ih da svojim primjerom pomognu promijeniti stvari nabolje.

Sadnja trešanja

Jedan od načina kako smo se odlučili boriti protiv globalnog zatopljenja je sadnja dviju trešanja u dvorištu škole. Prvi pokušaj nam nije uspio jer su nas spriječile vremenske nepogode: kiša i vjetar. Ali nismo odustali. Dana 7.12.2017. godine uvjeti za sadnju su bili gotovo idealni. Dan je bio sunčan, bez vjetra, a temperatura nekoliko stupnjeva iznad nule. Tridesetak učenika je uz pomoć nastavnice geografije uz dosta truda i smijeha zasadilo stabla trešnje. Prve vidljive plodove našeg truda očekujemo sredinom mjeseca lipnja kada bi trešnje trebale biti najzrelije i najukusnije. Ako te zanima nešto više o projektu Polarni san, pridruži nam se utorkom nakon nastave (kada smo ujutro) ili četvrtkom prije nastave (kada smo poslijepodne).

Anđelka Bonić, prof. i učenici koji se usude sanjati Polarni san :)


IX. Gimnazija Zagreb