preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti iz IX. gimnazije u Zagrebu

Job shadowing u školskoj knjižnici u Portugalu

Autor: Mateja Mačešić, 27. 3. 2024.

Knjižničarka Mateja Mačešić priključila se prvoj u nizu mobilnosti u sklopu Erasmus+ akreditacije koja se odvila u portugalskom gradiću Anadia u Escola Básica e Secundária de Anadia unutar Agrupamento de Escolas de Anadia. U projekt je bila uključena i grupna mobilnost na kojoj je sudjelovalo deset učenika i učenica 2. razreda u pratnji profesorice engleskog jezika i voditeljice Erasmus kluba Željke Bačić i profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Dubravke Diel Samaržije.

Aktivnosti su započele posjetima gradovima Aveiru i Coimbri s ciljem upoznavanja portugalske kulture i kulturnog nasljeđa. U Coimbri je organiziran posjet veličanstvenoj baroknoj sveučilišnoj knjižnici Joanina, dok je tijekom vrlo kratkog boravka u gradiću Mealhada uočen jedan od odličnih primjera portugalskih eko-knjižnica u preuređenoj crvenoj telefonskoj govornici, što podsjeća na našu inicijativu Male slobodne knjižnice Hrvatske.

Knjižničarka je potom četiri dana provela na job shadowing aktivnostima kroz koje je stekla uvid u portugalski obrazovni sustav i način funkcioniranja školske knjižnice. S dvjema školskim knjižničarkama i profesoricama portugalskog jezika, Manuelom Monteiro i Isabelom Santos, razmijenjena su iskustva o planiranju i strategijama rada, temama poučavanja, načinima potpore školskom kurikulumu, organizaciji i izgradnji fonda te integraciji tehnologije u knjižnične usluge i nastavu. Knjižničarka je također sudjelovala na nastavi engleskog jezika i radionicama iz područja građanstva i umjetne inteligencije. U školi u kojoj hodnici obiluju ekološki izrađenim ukrasima, kreativna radionica u koju je uključena i knjižničarka Isabel Santos ostavila je poseban utisak. Radionica je otvorena svim zainteresiranim profesorima i učenicima s ciljem poučavanja ručnog rada (šivanje, heklanje, pletenje i oslikavanje) i izrade recikliranih ukrasa. Nastali se predmeti često doniraju potrebitima te je učenicima radionica na raspolaganju svim radnim danima, prema rasporedu koji njima odgovara, bez obveze stalnih dolazaka. Takvi bi tipovi radionica bili izvrstan dodatak našim školama jer osim što predstavljaju spoj ekologije i humanitarnog rada, učenicima i profesorima daju priliku za kreativno izražavanje i izlazak iz okvira svakodnevnog posla. Posljednjeg dana u školi sudionica je prisustvovala jednom od mjesečnih sastanaka knjižničara i kulturnih djelatnika općine Anadia na kojemu se razgovaralo se o predstojećim inicijativama i događanjima, dok su posljednja dva dana provedena u predivnom Portu u kojem je razgledana bogata kulturna baština i posjećena je impozantna knjižara Livraria Lello.

S obzirom da su obje škole akreditirane, u razdoblju od 15. do 23.3. IX gimnazija uzvratila je domaćinstvom u sklopu istog projekta tijekom kojeg je knjižničarka održala radionicu na engleskom jeziku „Authorship in the era of AI generated content“. Učenici su uz pomoć različitih zadataka imali priliku dodatno osvijestiti prisutnost UI i sve težu distinkciju između čovjekova i umjetno generiranog stvaralaštva, preispitati etičnost uporabe UI, ali i zabaviti se uz generiranje vlastitog sadržaja istovremeno istražujući mogućnosti i granice UI i moć njenog utjecaja na kreativnu industriju.

Aktivnošću job shadowinga postignuti su planirani ishodi rezultirajući osobnim i profesionalnim razvojem što je doprinijelo ostvarenju naših ciljeva Erasmus akreditacije. Suradnja između dviju škola i odlična međukulturna komunikacija omogućila je razmjenu ideja, praksi i inovativnih metoda u području školskog knjižničarstva i obrazovanja općenito te je sudionica napustila Portugal s idejama za unaprjeđenje svog rada i školskog okruženja.
Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

 
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

Projekti

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 2160166
Ovaj tjedan: 3125
Danas: 192
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju