preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

Kako je počelo...

IX. gimnazija već dugi niz godina njeguje karitativnu djelatnost i potiče volonterski rad učenica i učenika jer smatramo da time, uz obrazovnu, ispunjavamo i odgojnu funkciju škole i pomažemo mladim ljudima da stasaju u cjelovitu jedinku koja će jednoga dana biti od koristi široj društvenoj zajednici ne samo kao osoba profesionalna u svom poslu već i kao osoba koja će biti spremna društvu pomoći tamo gdje je to potrebno.

Godine 1996.godine naša škola započela je suradnju s Caritasovim domovima. U početku smo odlazili u dom u Brezovici nakon što bismo prikupili darove za djecu, jednu grupu štićenika odveli smo u Zoološki vrt, a neki učenici odlazili su u dom i pomagali u skrbi za štićenike. Ubrzo smo započeli suradnju s Caritasovim domom za dojenčad i malu djecu na Savici (Budaševska 20). U suradnju su bili uključeni zapravo svi učenici koji su različitim akcijama sudjelovali u darivanju doma npr. sudjelovanje u organizaciji Dana kruha i Božićnog sajma koji su tradicionalni, a prikupljenim novcem kupovale su se potrepštine za dom ( hrana, higijenske potrepštine, perilica rublja, perilica suđa, sitni aparati itd), organizacija rock koncerta, aukcija svijeća i ukrasnih predmeta . Posebno su se isticale učenice i učenici volonteri koji su odlazili u dom čuvati djecu, igrati se s njima i njegovati ih. Bio je to jedini dom koji je bio spreman prihvatiti učenike-volontere. Nažalost, od proljeća prošle godine u domu su samo mala djeca do godine dana pa se taj oblik volontiranja ugasio.

Željeli bismo napomenuti da je inicijativa za ovakav oblik aktivnosti potekla od samih učenika jer su osjetili da kroz karitativnu djelatnost mogu realizirati onaj dobri, humani dio sebe za koji mnogi od njih nisu ni slutili da nose u sebi.

VOLONTERSKI KLUB IX.GIMNAZIJE

U jesen 2006. godine udovoljili smo zamolbi Volonterskog centra Zagreb da u našim prostorima organizira predstavu za socijalno ugroženu djecu s područja Trešnjevke povodom blagdana Svetog Nikole. Tako je i započela suradnja s VCZ-om te su u svibnju 2007. godine održane pripremne radionice za uključivanje učenika u mrežu volontera. Osnovan je Volonterski klub IX. gimnazije.

U suradnji s VCZ-om učenici su volontirali na festivalu C'est is the Best, oličili su učionicu u školi, posadili lukovice šafrana u dvorištu ispred škole, organizirali prikupljanje darova i potrepština za štićenike doma Slava Raškaj te organizirali priredbu „Slavimo u Slavi“ u kojoj su sudjelovali i naš zbor i plesna grupa.

Zagrijavamo se... Jana i Lucija nešto pregovaraju...
Kad se male ruke slože... Nikola je majstor za sve... 


SLAVIMO U SLAVI

Pokloni od učenika IX. za štićenike Doma Slava Raškaj 

 Djeca čekaju..

 ...našu plesnu grupu

Neki članovi kluba sudjelovali su u akcijama u Zaboku i Osijeku, a Jana Maljoku, učenica 3.D boravila je na međunarodnom susretu volontera u Crnoj Gori.

Jana se družila s mladima iz raznih zemalja,

pomogla očistiti  plažu

i sudjelovala na radionicama

U travnju ove godine dvoje učenika i prof. Radimiri sudjelovali su u završnoj edukacijskoj radionici koju je VCZ organizirao u prostoru naše škole i ta je radionica označila osamostaljivanje našeg kluba nakon godinu dana organizacijske i financijske pomoći VCZ-a.

Na poticaj Volonterskog centra Zagreb u našoj je školi 29.rujna ove godine održana pripremna radionica za učenike koji bi željeli volontirati na Međunarodnoj konferenciji Zagreb zdravi grad koja se održava od 15. do 18. listopada. Javilo se preko stotinu zainteresiranih učenika koji će prije samog volontiranja na tom važnom skupu proći edukacijske radionice. Svojim dobrovoljnim radom pomoći će da Zagreb bude dobar domaćin svim sudionicima i tako dati doprinos promociji našeg grada i države u svijetu.

Volonteri IX. gimnazije imaju puno ideja a neke od njih već su počeli realizirati pa pozivamo sve koji žele da nam se pridruže.

 rujan 2008. Ingeborg Radimiri, prof.


Deveta na Facebooku
 
Wi-Fi u Devetoj

Vremenik

Vremenik je vidljiv učenicima i roditeljima te nadležnom Ministarstvu i Agenciji za odgoj i obrazovanje u
e-dnevnicima.

 

 

EU projekti 
Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 2016./2017.

IX. gimnazije u Zagrebu

Matura u Devetoj

Državna matura u IX. gimnaziji

Gotovo 100% prolaznost na državnoj maturi rezultat je kontinuiranih priprema iz hrvatskoga, prvog stranog jezika i matematike već od prvog razreda.

Opširnije...

Iz škole je potekao portal www.mojamatura.net
za sve maturante iz RH!

Sve informacije o državnoj maturi na jednom mjestu; Pomoć u pripremi državne mature

Portal IX. gimnazije u Zagrebu za besplatne online pripreme državne mature

Deveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

Maturanti iz 1968.Web stranice maturanata IX. gimnazije iz 1968.koje su nastale nakon 40. obljetnice mature

 

 

Kalendar
« Travanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 851615
Ovaj tjedan: 1664
Danas: 11
Važni linkovi

MZOS - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
CARNet hrvatska akademska i istraživačka mreža s raznim zanimljivim sadržajima
NCVVO - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta
Portal za škole s raznim obavijestima i materijalima za osnovne i srednje škole
 

OIB

Saznajte svoj osobni identifikacijski broj

Osobni identifikacijski broj

CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju