preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

2015./2016.

IX. gimnazija je i ove godine bila uključena u akcije Crvenog križa. Tijekom školske godine provedena je akcija „Solidarnost na djelu“ i akcija „Zagrepčani Zagrepčanima 2016.“ 

u kojima se prikupljao novac za osobe slabijeg imovinskog statusa. Naši učenici i profesori pokazali su iznimnu solidarnost i socijalnu osjetljivost. Također, provedena je i akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Prijavio se priličan broj maturanata, a njih 22 je darovalo krv. 

Sudjelovali smo i na Općinskom natjecanju ekipa mladeži Crvenog križa. Učenici naše škole pokazali su veliki interes za ovo natjecanje. Dvanaestoro učenika je sudjelovalo na naprednim pripremama Crvenog križa u Novom Vinodolskom, te je šestoro odabrano za natjecanje. Prilikom priprema za natjecanje učenici su imali priliku puno toga naučiti. Saznali su o povijesti Crvenog križa, a što je najvažnije naučili su kako pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi. Na natjecanju smo osvojili 5. mjesto. Neki od njih su nakon natjecanja postali volonteri Mladeži Crvenog križa.


Povijest Crvenog križa


Kada čujemo za organizaciju Crvenog križa znamo da je to organizacija koja pomaže, ali rijetki znaju malo više, kako je nastala i koje su joj djelatnosti. Kada su se 24. lipnja 1859. vojske carske Austrije i francuskosardinijskog saveza borile pokraj Solferina na sjeveru Italije gubici su bili teški. Oko 40000 mrtvih, ranjenih ili nestalih. U to doba gotovo nije bilo vojnih sanitetskih službi, pa su posljedice bile velike patnje ranjenih, te su mnogi umirali zbog nedostatka njege. Užasnut agonijom vojnika mladi Švicarac po imenu Henri Dumant počeo je u suradnji s mještanima organizirati pomoć u mjesnoj crkvi ranjenim vojnicima obaju vojski. Kada se vratio kući u Ženevu napisao je knjigu “Sjećanje na Solferino”u kojoj je 1862.g. iznio i ideju o službi vojnih saniteta u ratu. Ideja je širom Europe bila dočekana s odobrenjem. Tako je u Ženevi postao Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC). Pokret je postao univerzalan i dobio je znak crvenog križa na bijeloj podlozi. Osnovno načelo su humanost, nepristranost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvenost i univerzalnost, a konvencija potpisana u Ženevi 1864. postala je opće poznata, naročito u ratu. Danas organizacija Crvenog križa ima i mnoge druge aktivnosti i u ratu i u miru, a osnovana su nacionalna društva u svim državama. Nove aktivnosti su i održavanje tečaja prve pomoći, te dobrovoljno darivanje krvi. U te dvije aktivnosti sudjeluje i naša škola već mnogo godina.

 


Deveta na Facebooku
 
Wi-Fi u Devetoj

Vremenik

Vremenik je vidljiv učenicima i roditeljima te nadležnom Ministarstvu i Agenciji za odgoj i obrazovanje u
e-dnevnicima.

 

 

EU projekti 
Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 2016./2017.

IX. gimnazije u Zagrebu

Matura u Devetoj

Državna matura u IX. gimnaziji

Gotovo 100% prolaznost na državnoj maturi rezultat je kontinuiranih priprema iz hrvatskoga, prvog stranog jezika i matematike već od prvog razreda.

Opširnije...

Iz škole je potekao portal www.mojamatura.net
za sve maturante iz RH!

Sve informacije o državnoj maturi na jednom mjestu; Pomoć u pripremi državne mature

Portal IX. gimnazije u Zagrebu za besplatne online pripreme državne mature

Deveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

Maturanti iz 1968.Web stranice maturanata IX. gimnazije iz 1968.koje su nastale nakon 40. obljetnice mature

 

 

Kalendar
« Travanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 851666
Ovaj tjedan: 1715
Danas: 62
Važni linkovi

MZOS - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
CARNet hrvatska akademska i istraživačka mreža s raznim zanimljivim sadržajima
NCVVO - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta
Portal za škole s raznim obavijestima i materijalima za osnovne i srednje škole
 

OIB

Saznajte svoj osobni identifikacijski broj

Osobni identifikacijski broj

CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju