preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

 

"LOAD - Life of a Digi" je Erasmus+ projekt IX. gimnazije koji će trajati od 2018. do 2020. Uz našu školu, u projekt su uključene

Cilj projekt “LOAD - Life Of A Digi” je promicanje svijesti o odgovornom korištenju interneta, njegovih resursa i digitalnih tehnologija u svim aspektima života imajući na umu devet smjernica definiranih u knjizi Digital Citizenship in Schools, Ribble (2015), kojima je određen digitalni građanin.

  1. PRISTUP (engl. Digital Access) – sudjelovanje u digitalnom svijetu
  2. TRGOVINA (engl. Digital Commerce) - kupnja i prodaja robe u digitalnom svijetu
  3. KOMUNIKACIJA (engl. Digital Communication) -  razmjena informacija u digitalnom svijetu
  4. PISMENOST (engl. Digital Literacy)  - sposobnost korištenja digitalne tehnologije i poznavanja kada i kako je koristiti
  5. BONTON  (engl. Digital Etiquette) -  pravila ponašanja u digitalnom svijetu
  6. PRAVO (engl. Digital Law) - zakonska prava i ograničenja u digitalnom svijetu
  7. PRAVA I ODGOVORNOSTI (engl. Digital Rights and Responsibilites) – posjedovanje  i poznavanje prava i sloboda jednaka za sve sudionike u digitalnom svijetu
  8. ZDRAVLJE (engl. Digital Health and Wellness) - fizičko i psihičko zdravlje povezano s korištenjem digitalne tehnologije
  9. SIGURNOST (engl. Digital Security) - mjere opreza radi sigurnosti svih korisnika digitalnih tehnologija

Drugi važan cilj ovog projekta je razvijati kod učenika vještine 21. stoljeća kako bi osnažili svoje učenje pomoću digitalnih web 2.0 alata, utemeljeno na projektima i istraživačkom radu, koristeći suradničko online okruženje.

 


Projektne mobilnosti

ERASMUS+ „Life of a Digi“ u Turskoj

Autor: Vladimir BEGOVIĆ, 19. 10. 2019. 10:10

Posjet je organiziran  s ciljem razvoja i stjecanja novih digitalnih vještina. Glavna tema bilo je učenje o obrnutoj učionici („flipped classroom“). Tako smo se prvog dana upoznali s prednostima i nedostacima korištenja obrnute učionice. Predavač Adil Tugyan nastojao je približiti sve prednosti korištenja obrnute učionice. Istaknuto je da u obrnutoj učionici učenici uče nastavne sadržaje online najčešće kroz video predavanja kod kuće. Nakon toga na nastavnom satu raspravljaju o onome što su pogledali. Na taj način učenici uče kroz rad postavljajući pitanja, čime je komunikacija s učenicima prisutnija nego kod tradicionalne nastave. Prikazani su primjeri iz prakse korištenjem različitih digitalnih alata poput Edu-Puzzle, Vizia i Hihaho.

Osim radionica koje smo pohađali, imali smo priliku za razgledavanje Rizea te smo se upoznali s njegovom povijesti i vrtovima čaja po kojima je posebno poznat. Također, u sklopu programa posjetili smo gruzijski grad Batumi i upoznali njegove znamenitosti.

Imao sam tu priliku po prvi puta sudjelovati u ERASMUS+ projektu te sa zadovoljstvom mogu istaknuti da ovi projekti jačaju vještine i znanja te pridonose cjeloživotnom učenju koje je važno za svakog nastavnika. Upoznavanjem drugih kultura, običaja, školskih programa, metoda i alata produbljujemo vještine i stječemo nova znanja koja nam olakšavaju vođenje nastavnog procesa. Ugodnom boravku u Turskoj pridonio je i domaćin, srednja škola Tevfik.

 

 [više]

ERASMUS+ „Life of a Digi“ u Portugalu

Autor: Mirjana Franić, 26. 5. 2019. 14:39

U sklopu Erasmus+ projekta "LOAD - Life of a Digi" u razdoblju od 19. do 25. svibnja 2019.g. učenici IX. gimnazije u pratnji profesorica Mirjane Franić i Katarine Gospodnetić Pavković posjetili su portugalski grad Barreiro i njihovu srednju školu  Escola secundaria de Casquilhos

Prilikom boravka učenici su bili smješteni u obiteljima kod domaćina gdje su imali priliku neposredno upoznati portugalsku kulturu i običaje te pobliže promotriti svakodnevni život vršnjaka. ​

U sklopu posjeta učenici su sudjelovali na brojnim radionicama poput kviza o cyberbullyingu i i autorskim pravima u digitalnom svijetu, digitalnom građanstvu kao i skupnim prezentacijama u programima Kahoot i Educaplay.

Predstavljanjem video uratka /intervjua s ravnateljicom Devete gimnazije; gđom.Sonjom Lušić Radošević o kontroverznim stranama web-a učenici su uspješno prezentirali IX. gimnaziju, Zagreb i Republiku Hrvatsku te su putem novostečenih znanja iz digitalnih alata napravili svoje prezentacije.

Škola domaćin iz Barreira, Escola secundaria de Casquilhos je škola koja iza sebe ima jedanaest Erasmus + K2 projekata i u kojoj učenici imaju visoku razinu poznavanja engleskog jezika. Profesori sudjeluju u nizu stručnih razmjena u Portugalu i inozemstvu, a iznimno se ističu uključivanjem u visoki stupanj digitalizacije.Učenici škole u Barreiru osvajači su brojnih nagrada i priznanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Osim radnog dijela projekta imali smo priliku upoznati park prirode Sintra, razgledati kulturne i turističke znamenitosti Lisabona, kao i obalni grad Sesimbru.Ljubazni domaćini su se pobrinuli da nam približe portugalske običaje i kulturu, te da se u svakom trenutku osjećamo ugodno.

 [više]

Erasmus+ "Life of a Digi" u Rumunjskoj

Autor: Matija Bašić, 23. 2. 2019. 10:09

U sklopu Erasmus+ projekta "LOAD - Life of a Digi" učenici IX. gimnazije u pratnji profesora Matije Bašića su od 17.02.2019.-23.02.2019. posjetili rumunjski grad Sibiu i njihovu srednju školu Gheorghe Lazăr.  

Prilikom boravka učenici su bili smješteni u obiteljima kod domaćina. Tako su imali priliku iz prve ruke upoznati rumunjsku kulturu i običaje te se bolje upoznati sa svakodnevnim životom njihovih vršnjaka. ​

U sklopu posjeta učenici su sudjelovali na brojnim radionicama poput „Što je potrebno za bit  europski građanin“ te su upoznali nove web 2.0 digitalne alate.

Učenici su korištenjem digitalnih alata uspješno prezentirali IX. gimnaziju, Zagreb i Republiku Hrvatsku te su preko novostečenih znanja iz digitalnih alata napravili svoje digitalne identifikacijske kartice.

Njihovi vršnjaci iz Rumunjske mogu se pohvaliti osvojenim prvim mjestom na NASA-inom natjecanju za mlade fizičare, visokom razinom poznavanja engleskog jezika dok se škola može pohvaliti naprednim razredima iz pojedinih predmeta za koje učenici pišu dodatni prijemni ispit unutar škole. Upravo iz takvih razreda učenici škole Gheorghe Lazăr osvajači su brojnih nagrada i priznanja kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

Osim radnih obaveza imali smo priliku upoznati pokrajinu Transilvaniju i njenog najpoznatijeg stanovnika Drakulu te se upoznati s brojnim rumunjskim običajima i kulturom.

Ljubazni domaćini i njihovi prijatelji učinili su sve da se osjećamo dobrodošlo na svakom koraku našega boravka.

 

 

 [više]

Erasmus+ sastanak u Poljskoj

Autor: Administrator , 24. 11. 2018. 10:07

U sklopu Erasmus+ projekta "LOAD - Life of a Digi", u Poljskoj je održan inicijalni sastanak profesora iz Rumunjske, Portugala, Španjolske, Poljske i Hrvatske. IX. gimnaziju predstavljali su profesori Matija Bašić, Jelka Dorić i Mirjana Franić.

Prvi sastanak Erasmus + projekta "LOAD - Life of a Digi" održan je u Chojnicama i Gdansku u Poljskoj u razdoblju od 21. do 23. studenog. Iako u magli i niskim temperaturama, profesore je dočekalo ugodno društvo, timski rad, radionice, izmjena iskustava o učenju i poučavanju u digitalnom dobu te određivanje datuma i organizacija sljedeće mobilnosti - odlazak u Rumunjsku u veljači 2019.

Organiziran je posjet Europskom centru solidarnosti u Gdansku gdje je posjetiteljima povijest interaktivno dočarana upotrebom tehnologije kojom je centar opremljen.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
  
Deveta na Facebooku
 
STEM School Label oznaka

MenSi Learning Labs

Projekti

 

Projekti

Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

Projekti
Wi-Fi u Devetoj

Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Prosinac 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 1801133
Ovaj tjedan: 3056
Danas: 25
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju