preskoči na sadržaj

IX. gimnazija Zagreb

 > Naslovnica
Upisi 2019./2020.

IX. gimnazija, Zagreb 
Trešnjevka, Dobojska 12

www.9gimnazija.hr

deveta(at)9gimnazija.hr
ured(at)9gimnazija.hr
tel. 3097 197, 3097 198, 3097 199

„Dojdi 8maš” i postani učenik naš!

 

Upisi u IX. gimnaziju:
15.7.2019., ponedjeljak - od 8:00 do 16:00
16.7.2019., utorak - od 10:00 do 14:00

DOKUMENTI POTREBNI ZA UPIS 

  • Upisnica (potpisana od učenika i roditelja) dostupna na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr
  • Za učenike s teškoćama - Rješenje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport o obliku školovanja i popratna zdravstvena dokumentacija
  • Za učenike koji su ostvarili dodatne bodove za upis - dokumenti kojima su ostvarena dodatna prava za upis u srednju školu

Upisujemo 130 učenika u pet razrednih odjela opće gimnazije.
Šesti predmet koji se boduje je biologija.
Dodatno se boduje Infokup, natjecanje iz informatike.
Ostali uvjeti prema odlluci Ministarstva.

Prvi strani jezik: engleski
Drugi strani jezik: francuski, njemački, talijanski

Preduvjet za 1. strani jezik se smatra ispunjenim ako je kandidat u osnovnoj školi učio taj strani jezik najmanje četiri godine ili ako na dodatnoj provjeri u srednjoj školi dokaže poznavanje toga stranoga jezika. Prilikom prijave programa obrazovanja kandidat može odabrati učenje 1. stranog jezika kojeg nije učio u osnovnoj školi, ali uz uvjet da je na provjeri znanja utvrđena mogućnost učenja tog stranog jezika za 1. strani jezik. Provjeru znanja iz tog stranog jezika kandidat polaže u jednoj školi, a rezultati provjere vrijede za prijavu u druge škole koje uvjetuju znanje istog stranog jezika.

3. 7. 2018. u 9:00 - Provjera predznanja engleskoga jezika - 1.sj

Izborna nastava u II., III. i IV. razredu
Hrvatski jezik - priprema za maturu
Engleski jezik - priprema za maturu

Fakultativna nastava

Astronomija, Biologija u praksi, Informatika, Matematika
Dramska skupina, Komorna glazba - zbor, Kreativna radionica, Novinarska skupina
Ruski jezik, Njemački jezik, Francuski jezik, Hrvatski znakovni jezik
Volonterski rad, Prva pomoć

Fakultativna nastava za maturante - priprema za državnu maturu

Biologija, Kemija, Fizika, Povijest, Politika i gospodarstvo, Psihologija, Likovna umjetnost, Informatika - prema izboru maturanata u tekućoj školskoj godini

Izvannastavne aktivnosti
Školski sportski klub
Književni kutak
... i još puno aktivnosti, događanja, natjecanja, druženja i putovanja koje možete popratiti na webu.

Naši profesori
Uvijek spremni za suradnju i podršku, projekte...
Članovi su radnih skupina za Cjelovitu kurikularnu reformu, voditelji Županijskih stručnih vijeća, prof. mentori i savjetnici te mentori studentima. Osim u Hrvatskoj, stručno se usavršavaju diljem EU-a, pa čak i u SAD-u. 

 


 


Vijesti iz IX. gimnazije u Zagrebu

I ovako se može učiti biologija

Autor: Sonja Pospišil, Marija Repulec Glogović, Mirela Pavić, 26. 6. 2017.

Prošle školske godine smo, u sklopu europskog projekta Fakultativna nastava iz BAIke, modernizirali kurikulum iz biologije pod nazivom Biologija u praksi. Suvremene nastavne metode uz terensku nastavu po Lijepoj našoj, povećali su interes učenika za biologiju.

Fakultativna nastava Biologija u praksi posebno je pogodna za učenike koji su zainteresirani za bolje upoznavanje živih bića i uvjeta njihova života. Biologija u praksi uključuje istraživačke aktivnosti učenika na terenskoj nastavi u obalnom i priobalnom području Jadranskog mora. Isto tako cilj fakultativne nastave je i odgovoran odnos i poštovanje prirode uz razvijanje svijesti o zaštiti prirode i okoliša te spremnosti vlastitog uključivanja u aktivan rad u prirodi. Voditeljice fakultativne nastave Biologija u praksi su profesorice biologije IX.gimnazije.
 

Kako je to bilo ove godine, najbolje nam opisuje osvrt učenice Bernarde Bilić, 3e.

Srijeda, 10. svibnja 2017., bila je dan polaska. Sastanak grupe bio je oko osam sati. Polazak s parkirališta Cibone bio je u 8:30 te smo mini busom krenuli prema Kvarneru i Puli. Atmosfera u busu bila je mirna i ugodna, većinu smo puta spavali i razmišljali o aktivnostima koje su kasnije uslijedile. Oko 13:30 došli smo do Omladinskog hostela u Puli gdje smo se smjestili.

Nakon smještaja, krenuli smo prema Aquariumu. Tamo smo se upoznali s brojnim vrstama riba, s meduzama, rakovima, kornjačama, živim fosilima (trilobitima) pa čak i iguanama. Nakon predavanja o morskim organizmima i nakon razgleda akvarija dobili smo zadatak u kojem smo se podijelili u četiri grupe.

Svaka grupa dobila je svoj dio tla kojemu je trebalo odrediti boju, pH vrijednost te temperaturu. Nakon analiziranja prikupljenih podataka vratili smo se u hostel. Imali smo slobodnog vremena do večere, a nakon večere proveli smo vrijeme družeći se u sobama.

U četvrtak, 11.svibnja nakon doručka uputili smo se prema Aquariumu. Podijelili smo se u dvije grupe te smo započeli rad na obali. Imali smo predavanje o morskim organizmima koji žive u zoni prskanja te kako mijene plime i oseke utječu na njih.

Hodajući po strmoj, kamenoj obali također smo naučili nešto i o biljkama u tom podneblju (mrižica, petrovac, šparoga, hrast crnika i slično). Nakon toga, slijedio je rad na brodu. Vozili smo se sve do mjesta gdje je bila postavljena ribarska mreža te smo izvlačeći mrežu iz mora skupljali uzorke uhvaćenih životinja i biljaka. Proučavali smo raka samca koji živi u simbiozi s crvenom moruzgvom, trpa, spužvu sumporaču te smo naišli i na jadranski klobučić. Nakon rada na brodu, slijedio je ručak, a nakon ručka smo imali predavanje o morskoj mački, koju smo kasnije i secirali.

Seciranjem i proučavanjem njezina tijela, saznali smo čime se hrani te u praksi ponovili njenu anatomiju tijela. Uslijedio je povratak u hostel, a zatim slobodno vrijeme i večera. Oko 21 sat smo se okupili te krenuli prema gradu. Tamo smo slobodno razgledavali i provodili vrijeme u McDonal' su ili kafićima. U 23 sata smo se uputili natrag u hostel. U petak nakon doručka spakirali smo svoje stvari, pospremili za sobom i krenuli ponovno do Aquariuma. Imali smo predavanje o beskralješnjacima te smo ih kapaljkama hvatali, stavljali u petrijeve zdjelice i kasnije mikroskopirali.

Nakon toga imali smo razgled grada: Pulska arena, slavoluk Sergijevaca, rimski mozaik, amfiteatar, dvojna vrat, Herkulova vrata itd. Imali smo slobodno vrijeme za ručak i šetnju gradom do polaska prema Zagrebu u 15 sati. Ova terenska nastava sve nas je ostavila zadivljenima te nam je ostala u dobrom sjećanju. Učenje biologije kroz praksu puno je zanimljivije od same teorije, pogotovo kada smo uz sebe imali dobre i aktivne vodiče i profesorice. Nadam se da će i iduće godine, a i u budućnosti, terenska biti puna ovakvog zanimljivog i praktičnog programa.
Deveta na Facebooku
 
Projekti

 

Projekti

Wi-Fi u Devetoj

Razne vijesti
Upisi IX. gimnazije

Upisi u IX. gimnaziju u Zagrebu

Upisi 

IX. gimnazije u Zagrebu

Projekti
Projekti

Projekti

EU projektiDeveta - moja škola

Devet koraka do Devete  Želiš li da Deveta zaista postane tvoja škola?

 

Kalendar
« Srpanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 3. 2010.

Ukupno: 1142395
Ovaj tjedan: 151
Danas: 44
CMS za škole logo
IX. gimnazija Zagreb / Dobojska 12, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-deveta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-deveta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju